donderdag 24 januari 2008

Knippie knippie en code kloppen

Ben ik weer! Poe wat een week. Maandag ben ik na de blogpost de rest van de dag zo'n beetje zoet geweest met een spread voor het modellenboek van onze kapster. Je zou het bijna vergeten, maar dat project loopt ook nog steeds. Eén spread (dubbele lay out) per zes weken klinkt voor veel mensen misschien als niet zo veel werk. Maar bedenk dan dat ik gerust een week aan één lay outje kan werken en da's dan maar een enkele pagina. Ik moest nog beginnen, maar had al wel een paar keer door de berg foto's gezapt en er was wel wat aan het broeden geweest ergens in mijn achterhoofd. Van de drie spreads die nu in het boek zitten, is deze nog het makkelijkst tot stand gekomen:

Hier heb ik dus van half één tot half zes aan gewerkt. Hij was toen zo ver dat ik alles alleen nog vast hoefde te plakken en de splitpennen door de bloemen moest steken. Dat heb ik maandagavond na het vertrek van de kapster (om 22.00 uur!) nog maar even gedaan.

Het papier is natuurpapier met van die grove vezels. De Kerstman heeft dat helemaal vanuit Zwitserland naar Nederland gebracht afgelopen Kerstmis ;-) Ook de "border", oftewel de strook bovenaan, zat in dat pakketje. Ik heb er een lok echt nephaar doorheen gerijgd. Best bizar waar je een maasnaald soms voor kunt gebruiken, hahaha. De bordjes waar "Van", "naar" en "levensechte" op geprint zijn, komen uit de vintage kit van Tessa. De rondjes linksboven en rechtsonder op de grote foto overigens ook. Toen ik de kit uitpakte vroeg ik me af wat ik er mee moest, maar hier heb ik geloof ik uitgevonden dat het leuk speelgoed is. Heb er nog veel meer, dus die kom je wellicht binnenkort vaker tegen. De grote letters heb ik in InDesign (computerprogramma) over elkaar geschoven en de overlappende lijnen met witte vlakken verstopt. Uitgeprint en helemaal uitgeknipt aan buiten- en binnenkant. Vervolgens op heel dun vezelpapier plakken en het geheel nog een keer uitknippen. Best een beetje werk, om het eens eufemistisch te zeggen, maar ik ben wel tevreden met het resultaat.

Volgens mij heb ik de spread die ik zes weken geleden gemaakt heb hier ook nog niet laten zien. Het was toen ijskoud, midden in de winter met herfstige buien. Ik heb toen de meest zomerse foto's uit de stapel getrokken en er een vrolijke gele spread van gemaakt.


Op deze spread ben ik creatief met (golf)karton geweest. De letters zijn daarvan gemaakt (malletje maken op de PC, uitprinten, overtrekken en alles uitsnijden, schat ik wil een Cricut!). Ook de harten van die enorme bloemen zijn van golgkarton. Dat was typisch een gevalletje van "Wat nu?", want zulke grote splitpennen of knopen heb ik niet. Een grote crikelpons en een eyelet setter door een stuk oude doos jassen bracht uitkomst. De vlechtstukjes die ik op de spread heb verwerkt komen van de kapster, die naast invlechten ook nepvlechtjes in je haar kan aanbrengen. Unieke embellies, maar wel helemaal supergaaf in deze context. De krullen onder de bloemen vandaan (jawel, doodles dus) heb ik met een mal van Tessa gemaakt en uitgeknipt. In principe moet ik doodles ook wel zelf kunnen tekenen, maar ik wilde ze graag precies hetzelfde, maar dan wel gespiegeld. Dat lukt niet uit de losse pols. Het zijn dus sowieso geen echte doodles, want ik wilde ze precies zus en zo en wel daar en daar, wat helemaal tegen de regels van het doodle-en is.


Dan gebeurt er buiten het scrapzame leventje natuurlijk ook nog van alles, maar ik zit al weer veel te lang te bloggen. Ik heb gisteren weer "webles" gehad, waar we met HTML-codes aan de gang zijn gegaan. Puur ter illustratie wat er aan de basis ligt van alles wat er op internet staat. HTML is de taal waarin alle websites geschreven worden, maar er zijn gelukkig tegenwoordig veel programma's die dat voor je vertalen in HTML. Maar om de werking ervan te leren kennen, moesten we dus een avondje "code kloppen" zoals de webnerds dat dan noemen. Het ergste is nog wel dat ik het vreselijk leuk vond...Jammer dat ik nu weer tig pagina's syllabus en een boek over HTML en CSS moet gaan lezen om verder te komen dat "dit is mijn eerste pagina". Maar goed, tot op heden lijkt de cursus alle inspanningen meer dan waard!

Dus ik ga weer gauw wat anders doen, want morgenavond is er weer stempelles bij Tessa. Helemaal volgeboekt, maar de juf moet nog wat aan de voorbereidingen verder werken...Zaterdag lekker naar Zwolle en Deventer met Heleen en Jürgen, die we ook al weer veel te lang niet gezien hebben. Allemaal leuke dingen dus!


maandag 21 januari 2008

VerjaarsRAK of -SWAP ofzo

Hé wat leuk, blijk ik nog twee lezers te hebben! Dankjulliewel voor de reacties, vind ik heel tof. Ik wist niet dat ik zo'n superneefje had. Die kan me gewoon nu al dingen uitleggen die ik zelf nog moet gaan uitvinden. Wat een wonderkind! En ik zal proberen op mijn vrije dagen vóór 12 uur 's middags iets te posten, want dan gaat de andere helft van de doelgroep pauze vieren op internet. Heb in het boek "Klantgerichte websites" dat bij de webdesigncursus hoort, gelezen dat je moet bieden wat je doelgroep zoekt, dus dat moet ik maar in praktijk gaan brengen, nietwaar? Er stond ook iets in over korte en bondige teksten, maar dat ben ik weer vergeten ;-)

Nu Lisette weer terug is, heb ik een soort minivakantie gehad. Heb woensdag voor het laatst in Hardinxveld gezeten, dus dat wordt morgen weer even wennen, denk ik. Dat hoop ik tenminste, want zoals de vlag er nu bij hangt, kan ik misschien maar beter niet naar mijn werk gaan. Ben zaterdag ineens alsnog goed verkouden geworden, iets wat al drie maanden aan het opzetten was. Ik blijk ineens heel leuke dingen te kunnen als lucht door mijn rechtertraanbuisje te blazen als ik mijn neus snuit. Het is niet te hopen dat er binnenkort ook nog wat anders doorheen komt (eet smakelijk Lisette!). Nu ik me toch rechtstreeks tot je richt: denk dat je morgen maar voor je eigen prakkie moet zorgen. Als ik wel kom werken, ga ik sowieso niet hardlopen, sorry.

Maar goed, daar wou ik het allemaal niet over hebben. Ik had bedacht dat ik zowaar een goed onderwerp had voor vandaag. Met al dat gemeut vooraf wordt dit dus weer zo'n lange post. Vandaag is M@rieke uit Piershil jarig. Nee, ik heb geen idee wie dat is, maar ik weet wel dat ze vandaag jarig is. Mocht ze per ongeluk op mijn blog verzeild raken: Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik weet ook een paar dingen die ze voor haar verjaardag krijgt, want die heb ik haar opgestuurd. En dit kaartje zat er ook bij:



De foto is heel erg wazig, maar ik had dan ook enorme haast. Het kaartje is ook niet één van mijn meesterwerken, dat geef ik meteen toe. Maar ik had dus haast.

Wat is nou het geval? Het geval is dat ik meedoe aan een RAK op het forum van Tessa Tegendraads. RAK staat voor Random Act of Kindness. Een willekeurige daad van aardigheid, in niet al te beste vertaling. Een RAK houdt in dat je iets aardigs doet voor iemand, zonder dat je er iets voor terug krijgt. In het scrapperswereldje wordt er heel wat afgeRAKt. Ik vind het een leuke uitvinding.

De RAK waar ik aan meedoe is de verjaardagsrak. Volgens mij is het eigenlijk een SWAP, wat "Ruil" betekent. We krijgen namelijk allemaal met onze verjaardag een berg envelopjes, dus je ruilt als het ware dingen met elkaar. Met de verjaardagsrak hebben zich vooraf elf forumleden opgegeven. We hebben doorgegeven wanneer we jarig zijn. De organisator van de RAK geeft via het forum een week vantevoren een seintje dat er weer iemand jarig is binnenkort. Die mag dan aangeven wat ze leuk zou vinden om te krijgen. Vervolgens stort je een envelop vol met leuke spulletjes, totdat je ongeveer aan de 50 gram zit. Er mogen niet meer dan twee postzegels nodig zijn om het op te sturen. Als je jarig bent, krijg je dus 10 envelopjes in de bus van de andere deelnemers. Het is wel een redelijke aanslag op de voorraden, maar iedere hobbyist weet dat je toch vaak te veel van dingen hebt. Je hoeft dus niet speciaal iets voor iemand te kopen.

Ik ben als één na laatste van het cirkeltje aan de beurt met mijn verjaardag, dus ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Cool toch? Maar wel maf dat je mensen vaak niet kent en je wel een kaartje, felicitaties en goodies van ze krijgt op je verjaardag. Ik zal proberen steeds te posten als er weer één jarig is geweest. M@rieke uit Piershilk was de tweede, in november was Dorith als eerste van de ronde jarig.

Zo, meer schrijf ik niet vandaag, anders staat deze post er niet voor 12.00 uur op. En ik durf best te verklappen dat Lisette streng is hoor, hihihi.

zondag 13 januari 2008

Hello? Anyone here?

Nee, ik zal niet terug gaan naar Bloggen in het Engels. De titel is een tekst uit de onovertroffen versie van Jeff Wayne van War of the worlds, als de soldaat behoedzaam het huis van de journalist binnenkomt. Zo voelt het een beetje: of ik om het hoekje kijk of er nog iemand op mijn blog is. Ben een zogenaamde Bad Blogger geweest sinds begin november...sorry.

Ter verdediging: ik heb het monsterlijk druk gehad. Ik weet het, wie niet? Ben veel met het designteam van Tessa bezig. Niet eens zozeer met aanwezig zijn en lesgeven, maar vooral ook veel in mijn hoofd. Afgelopen zaterdag was de eerste "vervolgcursus" stempelen. Het ging best goed, maar het was heel erg druk. Ik had op vijf mensen gerekend, maar uiteindelijk waren er maar liefst acht cursisten. Volle bak dus! Leuk, maar erg druk. Ik baal stevig dat ik dan niet iedereen evenveel aandacht kan geven. Soms is iemand dan alvast verder gegaan, terwijl ik eigenlijk nog iets uit had moeten leggen. Maar uiteindelijk had iedereen mooie resultaten, soms de één wat beter dan de ander, maar dat is te verwachten. De ene techniek ligt je beter dan de andere. Tijdens zo'n cursus doe je de dingen voor het eerst en niet in je eigen omgeving, dus verwacht geen meesterwerken. Het gaat erom dat je de techniek ziet, begrijpt en toepast. Stempelen is zoals zoveel hobby's een kwestie van veel doen. Ik vind het gewoon zo tof dat je ziet dat mensen oppakken wat je uitlegt en dat je ook echt wat kan met de cursus. Alle zenuwen vooraf ten spijt, geloof ik toch dat stempellessen geven helemaal het einde is!

Verder ben ik via mijn werk met een studie van een half jaar begonnen. Waarschijnlijk zal ik over een half jaar niet meer begrijpen hoe ik het ooit zo lastig kon vinden om de kleur van mijn blog aan te passen. Wie weet bouw ik ooit wel een compleet eigen site. Ben namelijk begonnen met een opleiding tot Webdesigner bij Eduvision. Heel profi allemaal. Het tempo ligt heel hoog en je moet enorm veel lezen, maar het is zooooooo gaaf. Heb pas één les gehad, want de tweede viel uit omdat de lerares ziek was. Wellicht loop ik over een paar weken te vloeken, maar nu vind ik het helemaal cool.En de baas betaalt, dus ik móet het goed doen. Dat papiertje moet gehaald, anders wordt de baas boos (en mijn rekening geplunderd). Er staan nu al dingen op de planning die ik pas na die opleiding kan doen, dus er zit niet echt druk achter gelukkig (ahum).

Tot slot was het in de afgelopen weken best een beetje afzien. Lisette was maar liefst 6 weken in Australië. Hartstikke leuk voor haar, maar ik vond het eigenlijk minder. Niet dat ik het je niet gun Lisette, zo is het niet, maar ik heb je gemist. Blij dat ze weer thuis is. De potentieel gunstige effecten die haar vakantie op de telefoonrekening konden hebben, hebben we vanavond even teniet gedaan, hahaha.

Maar goed, ben weer aan de blog, wie weet hoe lang ik het weer vol ga houden. Aan de hints van mam heeft het in elk geval niet gelegen ;-)